Als u een klein kind heeft, kent u zeker het risico op luieruitslag. Soms verschijnt luieruitslag uit het niets en lijkt het misschien onmogelijk om een uitbraak te voorkomen. Er zijn veel dingen die u als ouder kunt doen om luieruitslag te voorkomen, maar als uw kind naar de kinderopvang gaat, kan dit de oorzaak van het probleem zijn. Hieronder ontdek je verschillende tips die luieruitslag helpen voorkomen.
Luieruitslag
Bij baby’s tussen de 4 en 15 maanden wordt vaker de diagnose luieruitslag gesteld dan bij andere leeftijdsgroepen. Candida, een schimmel, is de belangrijkste oorzaak luier aanbiedingen van ernstige vormen van luieruitslag. Schimmels geven de voorkeur aan donkere, warme en vochtige plekken en groeien daarom vaak op de huid onder de luier. Luieruitslag valt meer op als het kind vast voedsel begint te consumeren, omdat sommige voedingsmiddelen zuur kunnen bevatten dat in de ontlasting terechtkomt. De zuurgraad van de ontlasting irriteert de billen van het kind en veroorzaakt een rode, hobbelige uitslag.
Milde vormen van luiers verdwijnen normaal gesproken vanzelf, door de billen schoon en droog te houden en de huid te laten luchten, door de luier zo vaak mogelijk te verwijderen.
Preventie
Wanneer uw kind oud genoeg wordt om vast voedsel te gaan eten, moet u dit geleidelijk introduceren. Geef ze bijvoorbeeld drie tot vier dagen aardbeien en let op allergieën en luieruitslag. Aardbeien bevatten een hoog zuurgehalte, wat luieruitslag kan veroorzaken. Als u dus een huiduitslag opmerkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van aardbeien. Wacht tot de uitslag verdwijnt voordat u een ander soort voedsel introduceert.
Verschoon de luier van uw kind regelmatig en laat hem, indien mogelijk, nooit langer dan 15-20 minuten een natte luier dragen. Maak de billen van de baby grondig schoon en dep hem vervolgens droog. Als u de baby thuis heeft, moet u hem zonder luier op een handdoek leggen, zodat de huid goed kan luchten en drogen.
Er zijn tegenwoordig talloze luieruitslagcrèmes verkrijgbaar die zeer effectief zijn bij het voorkomen van luieruitslag. Misschien wilt u eerst met uw kinderarts praten voordat u een bepaald merk koopt, maar de meeste zijn relatief veilig. Zoek naar producten die zinkoxide bevatten, omdat dit ingrediënt de hoeveelheid vocht die in de huid van uw baby kan binnendringen, kan verminderen.
Doe de luier altijd losjes aan om luchtventilatie mogelijk te maken. Strakke luiers kunnen ook huidirritatie veroorzaken, die vaak verband houdt met wrijving en dit wordt meestal gezien rond de buik en het bovenbeen.
Conclusie
Als de luieruitslag na 24-48 uur niet verdwijnt, moet u mogelijk een vervolgafspraak maken met de kinderarts. Het kan mogelijk zijn dat uw kind een schimmelinfectie heeft, waarvoor een geschiktere behandeling nodig is, zoals een antischimmelcrème.